Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανδρουτσοπούλου, Α. (2005) Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας. 2η Έκδοση, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.





Ο κόσμος του ονείρου είναι ένας κόσμος πλούσιος, όπου ερεθίσματα, τα οποία έχουμε συλλέξει συνειδητά ή και λιγότερο συνειδητά, διαπλέκονται και δημιουργούν ευφάνταστες ιστορίες, που συχνά μας αφήνουν άναυδους για την πρωτοτυπία τους. Οι ιστορίες αυτές αποτελούν δείγμα της ικανότητάς μας για εμπνευσμένη χρήση συνειρμών.



Στα όνειρα δεν υπάρχει κάποιο κρυμμένο νόημα. Η ονειρική ιστορία, όπως κάθε αυτοβιογραφική αφήγηση, αποτελεί μια προσπάθεια επεξεργασίας και νοηματοδότησης των εμπειριών μας, οι οποίες μας είναι άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνειδητές. Αυτή η συνεχής προσπάθεια νοηματοδότησης των εμπειριών, και τελικά της ίδιας μας της ζωής, είναι φανερή από την εξελικτική μορφή της ονειρικής αφήγησης, αλλά και από τις περιπτώσεις εκείνες που η εξέλιξη έχει ‘κολλήσει’, όπως στα επαναλαμβανόμενα όνειρα.



Η προσπάθεια μου να μεταφέρω τρόπους κατανόησης και αξιοποίησης της ‘αθώας’ γλώσσας των ονείρων ελπίζω να συμβάλει στη νοηματοδότηση και των δικών σας εμπειριών από την προσωπική ή την επαγγελματική ζωή, με τον ίδιο τρόπο που έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά εμένα, συναδέλφους και θεραπευόμενούς μας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου