Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ποιός, πότε, πως;

  • Ποιος (αναζητάει βοήθεια)

         Ο άνθρωπος που απευθύνεται σε κάποιον ειδικό για βοήθεια προφανώς βιώνει κάποια δυσκολία και συνειδητοποιεί την αδυναμία του να τη διαχειριστεί μόνος του. Παρόλα αυτά, έχει το σθένος να επικοινωνήσει μ’ έναν ειδικό και να του εμπιστευτεί τόσο τη δυσκολία που βιώνει, όσο και την αδυναμία του να τη διαχειριστεί μόνος του. Ο θεραπευόμενος δεν μένει ασθενής, αντιθέτως παίρνει ενεργητικό και υπεύθυνο ρόλο απέναντι σ’ ό,τι τον απασχολεί κι έτσι κάνει το πρώτο βήμα προς την θεραπεία του. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους γιατί πολύ απλά κάποιοι δεν την χρειάζονται και γιατί από τους υπόλοιπους που την έχουν ανάγκη, ένα ποσοστό μόνο αναλαμβάνει την ευθύνη να την αναζητήσει.

  • Πότε (απευθύνεται κάποιος σε ειδικό ψυχικής υγείας)
         Οι έρευνες και η κλινική εμπειρία λέει ότι οι συχνότεροι επισκέπτες των ψυχοθεραπευτών «πάσχουν» από κάποια μορφή κατάθλιψης ή άγχους. Αν μπορέσουμε όμως να δούμε πέρα από τις «ταμπέλες», σχεδόν όλοι, σε κάποια στιγμή της ζωής μας χρειαζόμαστε βοήθεια.


Συνήθως κάποιος απευθύνεται σε ειδικό όταν

  • βιώνει μια κρίση (σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό, κοινωνικό επίπεδο),
  • δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει επαρκώς σε θέματα της καθημερινότητάς του,
  • διαχειρίζεται μεν με λειτουργικό τρόπο την καθημερινότητά του και τις κρίσεις που μπορεί να προκύψουν, αλλά κάτι απροσδιόριστο δεν του πάει καλά, παρόλη την προσπάθεια.
  • έχει ξεκάθαρο στόχο την αυτογνωσία και προσωπική εξέλιξη.
  • Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία κάποιου που υποστηρίζεται ιατροφαρμακευτικά.

  • Πως;
         Είτε από συστάσεις, είτε από προσωπική έρευνα, όταν ο ενδιαφερόμενος καταλήξει με ποιόν θα ήθελε να δοκιμάσει να συνεργαστεί, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, ώστε να κανονίσουν μια πρώτη προσωπική συνάντηση. Η πρώτη συνάντηση είναι διερευνητική τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον θεραπευόμενο. Εάν επιτευχθεί μια στοιχειώδης σύνδεση μεταξύ τους και συμφωνήσουν από κοινού ότι χρειάζεται, τότε ακολουθούν και άλλες συναντήσεις. Ο αριθμός και η συχνότητα των συναντήσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το εάν η διαδικασία έχει συμβουλευτικό ή ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Συνήθως, οι συναντήσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν πενήντα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου