Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Έφηβος

Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη ηλικιακή περίοδος τόσο για το άτομο που τη διανύει όσο και για την οικογένεια που έχει ένα έφηβο μέλος. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι η αλλαγή και η μετάβαση.

Η αλλαγή είναι πολύ εμφανής στο άτομο εφόσον πρωταρχικά αποτυπώνεται στο σώμα του. Λιγότερο ορατή είναι αυτή που συντελείται ενδοψυχικά και αυτή είναι που προκαλεί την μεγαλύτερη αναστάτωση και συγκρούσεις στο άτομο και στην οικογένεια. Το ζητούμενο αυτής της περιόδου είναι η μορφοποίηση της συνολικής ταυτότητας του ατόμου μέσα από μια ομαλή μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από την εξάρτηση στην αυτονόμηση. Τα όρια πολλές φορές είναι θολά και η διαχείριση αυτής της μετάβασης μοιάζει με σχοινοβασία για ολόκληρη την οικογένεια.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο νέος μπορεί να εμπλακεί σε παραβατική συμπεριφορά (π.χ. χρήση ουσιών), να έχει αυξημένο άγχος ή παρατεταμένες περιόδους μελαγχολίας, ενώ οι γονείς του να είναι στις αρχές ή να διανύουν τη μέση ηλικία με τα αντίστοιχα θέματα που αφορούν αυτήν την περίοδο.

Μέσα από την συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική διαδικασία, η οικογένεια και το άτομο ενισχύονται ώστε να διαχειριστούν αυτήν την περίοδο με τον καλύτερο για εκείνους τρόπο, ώστε το μεγάλωμα να είναι για όλους πηγή χαράς και υπερηφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου