Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Mετεκτρωτικό σύνδρομο



Στην επικοινωνία με ανθρώπους που πάσχουν από μετεκτρωτικό σύνδρομο, είναι καλό να ακολουθούμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ώστε η συζήτηση να αποβαίνει προς όφελός τους.

  • Μην τους κλείνετε το στόμα αλλάζοντας θέμα. Ακούστε υπομονετικά όλα όσα έχουν να σας πουν. Πρέπει να περιμένετε, και να τους επιτρέψετε, να επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους και να ξαναθίγουν το θέμα αργότερα. Προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα συναισθήματά τους. Το να τα εκφράσουν προφορικά σε κάποιον που τους ακούει, τους βοηθά.
  • Μην τους καταδικάζετε, ότι έκαναν μια κακή ή ανήθικη επιλογή.
  • Επιβεβαιώστε ότι είναι φυσικό να κάνουμε λάθη. Σε πνευματικό επίπεδο, όλες οι θρησκείες διδάσκουν ότι τα λάθη και οι αμαρτίες μας μπορούν να συγχωρηθούν. Ο Θεός θέλει να μας συγχωρήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να παραδεχτούμε ότι το χρειαζόμαστε και το επιθυμούμε.

  • Μην αρνείστε ότι έχασαν ένα παιδί. Βεβαιώστε τους ότι τα αισθήματά τους είναι φυσιολογικά. Έχουν βιώσει κι άλλοι αυτή την εμπειρία, κι έχουν θεραπευθεί. Οικοδομήστε μια αίσθηση ελπίδας, ότι μπορούν να θεραπευθούν και να συμφιλιωθούν με το Θεό και με το παιδί τους στον ουρανό.

  • Μην τους ενθαρρύνετε να κατηγορούν άλλους για την άμβλωση. Αλλά και μην τους εξωθείτε να συγχωρούν τους άλλους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στα αρχικά στάδια όπου ξεσπούν το θυμό και την οργή τους. Επιτρέψτε τους να ξεσπάνε την οργή και το θυμό τους προς τους άλλους, αλλά περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να ενθαρρύνετε τη συγχωρητικότητα και το ξεθύμασμα του θυμού. Ενθαρρύνετέ τους να δουν ότι οι άλλοι ανθρωποι στους οποίους επιρρίπτουν ευθύνες, ήταν εξίσου συγχυσμένοι, φοβισμένοι, ή απλά έψαχναν για την καλύτερη λύση ώστε ν' αποφύγουν μια δύσκολη κατάσταση.
  • Μην επιμένετε ότι έκαναν «το σωστό» ή «το καλύτερο» την εποχή εκείνη. Επιτρέψτε τους να μετανιώσουν για την επιλογή τους. Επιτρέψτε τους να θέσουν σε νέες βάσεις την εμπειρία, ως ένα τραγικό λάθος. Όμως θυμίστε τους ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι όταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν θεραπευθεί μετά από μια άμβλωση συχνά γίνονται πιο ταπεινοί, ευσπλαχνικοί κι ευαίσθητοι. Ακόμα και μια αρνητική εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς ωφέλεια των άλλων.
  • Μην λέτε ότι το να κάνουν ένα άλλο παιδί «κάποτε» μπορεί να τους αποζημιώσει γι' αυτό που χάθηκε.Τα παιδιά είναι ευλογία και παρηγοριά, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το παιδί που χάθηκε. Η προσδοκία ότι μπορούν, ίσως προκαλέσει γονεϊκά προβλήματα στο μέλλον. Ενθαρρύνετέ τους να εμπιστευτούν το παιδί τους στη φροντίδα του Θεού. Βεβαιώστε τους ότι σε πνευματικό επίπεδο, η απώλειά τους είναι προσωρινή. Κάποια μέρα θα μπορούν να βρεθούν με το παιδί τους στον ουρανό και να ζητήσουν, και να λάβουν τη συγχώρεσή του.
  • Μην τους αφήνετε χωρίς ενθάρρυνση να βρουν, και να δεχθούν, τη συμβουλευτική και τη βοήθεια θεραπευτών ή ομάδων υποστήριξης.

  • Δώστε τους στοιχεία για να επικοινωνήσουν με κάποιο θεραπευτή ή ομάδα ή άλλες σχετικές πληροφορίες. Αν δεν έχετε κάτι στο χέρι, υποσχεθείτε ότι θα τους δώσετε στοιχεία μέσα στην εβδομάδα, και τηρήστε την υπόσχεσή σας.
  • Μη φοβηθείτε να τους ρωτήσετε στο μέλλον, πώς τα πάνε με την κατάσταση αυτή. Δείξτε τους ότι νοιάζεστε με το να συνεχίσετε να τους ακούτε.
http://www.afterabortion.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου