Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο διακόπτης της υπογονιμότητας



Οι ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που φαίνεται ότι λειτουργεί σαν διακόπτης που επηρεάζει τη γονιμότητα. Όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά αυξάνει την υπογονιμότητα, ενώ όταν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου πήραν δείγματα από το ενδομήτριο περισσότερων από 100 γυναικών. Στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine αναφέρουν ότι οι γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα είχαν υψηλές τιμές του ενζύμου SGK1, ενώ εκείνες που απέβαλαν είχαν χαμηλές τιμές του ίδιου ενζύμου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του SGK1 στη μήτρα μειώνονται το διάστημα που είναι ευνοϊκό για τη σύλληψη. Επίσης, όταν εμφυτεύτηκαν επιπλέον αντίγραφα του SGK1 στο τοίχωμα της μήτρας τα ποντίκια αυτά δεν μπορούσαν να συλλάβουν.

Από την άλλη μεριά, όμως, όταν οι ερευνητές παρεμπόδισαν την έκφραση του SGK1 τα ποντίκια μπορούσαν μεν να συλλάβουν, αλλά είχαν αιμορραγία γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό αποβολής. Ο καθηγητής Jan Brosens επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι «διαβλέπω ότι στο μέλλον μπορεί να ενισχύουμε το τοίχωμα της μήτρας με φάρμακα που μπλοκάρουν το SGK1 προτού μια γυναίκα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση».

Από την άλλη μεριά, ο καθηγητής Richard Fleming, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, επισημαίνει ότι μπορεί να περάσει αρκετός καιρός προτού η ανακάλυψη αυτή οδηγήσει σε μια πρακτική εφαρμογή στην κλινική πράξη.


πηγή: http://www.vita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου