Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Με αυθυποβολή μπορεί να ελέγξει τον εγκέφαλό του ο άνθρωπος

Με αυθυποβολή μπορεί να ελέγξει τον εγκέφαλό του ο άνθρωπος


Πώς μπορεί ένας υπνωτιστής να παραλύσει το χέρι σας χρησιμοποιώντας μόνο τα λόγια του; Κάνοντας τον εγκέφαλό σας να αγνοήσει τη διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες επιτρέπει στο χέρι σας να κινηθεί.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διατάξει κίνηση του χεριού σας αγνοεί τα συνήθη ερεθίσματα και υπακούει στα παρεμβαλλόμενα σήματα, που του λένε «Μη σε νοιάζει», αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο δρ Γιάν Κόγιαν, η μελέτη του οποίου δημοσιεύεται στο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Neuron» και απαίτησε την πραγματοποίηση τομογραφιών σε 12 εθελοντές που προσπαθούσαν να μετακινήσουν ένα χέρι τους που είχε παραλύσει ως αποτέλεσμα υπνοτισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο δεξιός κινητήριος φλοιός προετοιμαζόταν -ως συνήθως- να διατάξει το αριστερό χέρι να κινηθεί. Ο φλοιός, όμως, έμοιαζε να αγνοεί τα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου, με τα οποία συνεργάζεται συνήθως για τον έλεγχο των κινήσεων. Αντίθετα, λειτούργησε σε συνεργασία με άλλη περιοχή του εγκεφάλου, το προσφηνοειδές λόβιο. Η διαπίστωση αυτή εξέπληξε τον ιατρικό κόσμο, καθώς το προσφηνοειδές λόβιο θεωρείτο υπεύθυνο για την απεικόνιση και τη μνήμη. Ο δρ Κόγιαν, όμως, υποστηρίζει σήμερα ότι το λόβιο ήταν «γεμάτο» από τις εικόνες που είχε «φυτέψει» ο υπνωτιστής.

Στην έρευνα, δώδεκα εθελοντές συνδέθηκαν με μαγνητικό τομογράφο, ενώ είχαν λάβει εντολή να πατούν συγκεκριμένα κουμπιά με το αριστερό ή το δεξί χέρι. Οι εθελοντές υπέστησαν ύπνωση που τους έπεισε ότι το αριστερό τους χέρι είχε παραλύσει. Ο δρ Αμίρ Ραζ του Πανεπιστημίου Μαγκίλ του Καναδά, ειδικός της ύπνωσης και του εγκεφάλου, λέει ότι το πείραμα της Γενεύης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ίσως απεικονίζει τις επιπτώσεις της ύπνωσης και όχι τα αποτελέσματα της αυθυποβολής των εθελοντών.


www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου